Pangu kohe 10 krooni otsa

Miks peaks mingi 45-50 sendi kaupa seda kütuseaktsiisi tõstma, aru ma ei saa. Vähemalt selline kavatsus valitsusel on. Pangu kohe 10 krooni otsa seda aktsiisi, siis pole vaja seda ka järgnevad 10 aastat tõsta. Upakile lööks see muidugi suurema hoobiga. Aga see oli iroonia praegu. Millal see kütuseaktsiis viimati tõusiski? Kas mitte selle aasta alguses…

Ja kes seda artiklit loeb saab aru, et roheliste mõtteviis, et kütuseaktsiisi pideva tõstmisega me “parandame” või “säästame” keskkonda on kõik üks paras pullikaka. Me siin Eestis tarbime nii vähe kütust, et see ei mõjuta maailma mastaabis praktiliselt midagi. Ei tule meelde hetkel, mis artiklist seda lugesin aga USA kulutavat ainuüksi Iraagis (vms kohas või kõigis sõjakolletes kokku) sõdimisel miljon liitrit kütust päevas. Who cares? No ja palju meil seda siis kulub? Palju me siin Eestis kahju teeme? Kas me hakkame nüüd vähem sõitma, kui hind tõuseb? Kui hind oli 20 krooni piirimail ei juhtunud ka midagi hullu. Ikka sõideti autoga. Bussipiletid ja mitmed muud hinnad rühkisid üles (alla tulid millegipärast kauem).

Aga nagu artiklist selgub, siis tegelikult on sooviks täita riigikassat ja see keskkonnajutt on lihtsalt häma, et ullikestele-lollikestele puru silma ajada või siis oma tegevust välja vabandada. Ja sellepärast ma ka rohelisi ei vali (kunagi sai see loll viga tehtud, nüüd enam ei tee).

Või siis see kilekotimaks. Praegu maksab kilekott 1,5o olenevalt ostukohast. Kui tuleb paar krooni otsa maksaks näiteks 3,50. Jätaks ostmata? Riidest kott maksis Prismas 18 krooni millegagi aga ma ostsin ikka kilekoti. Huvitav, palju see kilekotimaks nüüd säästaks loodust? Kui palju tooteid poodides leidub, mis poleks kilesse pakitud? Ja kui palju neist toodetest on sellisest kilest tehtud, mis on nn looduses lagunev? Ja kui oleks sellises kiles, siis palju see toode maksaks? Ja ma usun, et päris paljud viivad prügi metsa sellepärast, et prügist legaalsel viisil loobumine on väga kulukas ja bürokraatlik (suvilates iga x nädala tagant konteineri tühjendamine kuigi prügi ei teki konteineri jagu).

Mina prügi metsa ei vii, kilekotti ostan ikka ja vaevalt, et ma autoga olulisemad sõidud tegemata jätan. Loodan, et rohelised sõidavad kõik jalgratastega, söövad rohelist ja ei osta ühtegi kilekotti või kilesse pakendatud produkti? Teete nii?

5 Replies to “Pangu kohe 10 krooni otsa”

  1. Seltsimehi on siin ma arvan suht-koht vähe ja antud juhul kühveldatakse riigieelarvesse obrukit juurde, mitte ei mõelda väliskaubanduse peale.

  2. No ma kohe pean oma noka lahti tegema siin ja natuke sõna võtma. Kas see, et ameeriklased tarbivad üüratuid ressursse on mingi õigustus, et me siin sama peaksime tegema? Kui kõigil selline mõtteviis oleks, siis kuhu see meid viima peaks? Nemad võivad ja teevad, järelikult võime ja teeme meiegi. See on minu meelest ääretult ignorantne ja kitsarinnaline lähenemine! See on uskumatu missuguse ökoloogilise jalajälje iga inimene endast jätab. Kui teinekord aega saad, siis internetist on võimalik leida ökoloogilise jalajälje arvutamise kalkulaatoreid – tulemus on pehmelt öeldes masendav igal juhul. Kutsun üles mõtlema keskkonna ja looduse peale just looduse seisukohast, mitte mingi muu “mula” pärast! Järgmine kord kui poes oled, siis osta omale kindlasti riidekott ning harju sellega poes oste tegema, kasuta võimalikult vähe ka väikseid kilekotte jne. Kõik saab alguse väikestest asjadest!

    Tänan tähelepanu eest!

  3. Ameeriklaste tarbimist ma ei õigusta ja kindlasti ma ei arva, et peaks üüratult neid ressursse tarbima ja veel nii mõttetus kohas ja moodusel, pigem üritan öelda, et me siin oma väikeses konnatiigis võime ju asja säästlikult ajada aga globaalselt vaadates ei muuda see midagi. Õhk on üks igal pool. Jää sulab antarktikas ikka samasuguse kiirusega ja kui kõik lõpetaks hommepäev saastamise sulaks ikka edasi, sest seda protsessi nii kiirelt ei peata.

    Väikseid kilekotte poes ei kasuta üldse ja ma arvan, et kui see riidekott maksaks kolm korda vähem, siis ma ostaks selle ja ka kasutaks.

    Tore näha, et arutelu on. Ökoloogilise jalajälje teema on huvitav, kindlasti loen-uurin. Ei saanud aru mida sa selle “mula” all silmas pead aga kui rohelised poevad aktsiisitõusu sildi all mingi keskkonnateema taha (mida nad teevad alati), samas kui tegelikult tahetakse lihtsalt rahvalt raha saada, siis minu arust on see nõme. Praegu huvitab neid võim ja tüüri juures olemine, mitte see, kas keskkond sellest võidab.

  4. Muideks, üleeile saigi Rimist võetud taaskasutatud materjalist valmistatud kott. Maksis mingi 18…20 krooni. Eks paistab, kaua vastu peab.

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.