Õnnetus jalgratturitega

Pärnus hukkus liiklusõnnetuses kaks jalgratturit (Liiklusõnnetuses hukkusid jalgratturid – Postimees), kui autojuht kaldus vastassuunavööndisse. Huvitav kommentaar Pärnu Postimehest:

Olen see naine, kes Hondast väljus… mees oli Papiniidu rismikul roolile vajunud. Läksin autost välja kontollima, kas kõik on juhiga korras ja püüdsin kontakti saada. Tundus, et ta oli roolis lihtsalt magama jäänud. Küsisin, kas kõik on korras ning ta vastas jaatavalt. Kaheldes sõitsin edasi ja tahavaatepeeglisse vaadates nägin, et sama auto jäi jälle rismikule toppama. Helistasin hädaabisse, kust öeldi, et pole nende asi selliste asjadega tegeleda, misjärel pöördusin 110 poole, kus pikalt küsitleti ja uuriti väga skeptiliselt olukorra kohta ja täna kuulsin, et 5 minutit hiljem oli juba see kohutavate tagajärgedega õnnetus juhtunud. Püüdsin omalt poolt kõik teha… Südamlik kaastunne omastele!

Kui nii tõesti oli, et politsei ei reageerinud, siis tekib küsimus, miks oodatakse inimesi oma kodanikukohust täitma ja politseile võimalikest rikkujatest teatama? Teisest küljest, oleks võinud mootori seisata ja autovõtmed ära võtta. Siis poleks saanud enam edasi sõita. Seda on mõnikord Politsei soovitanud teha aga samas ega naisterahval seda võib-olla kerge pole teha.

8.09.09 – Õhtuleht: Hullunud jalgratturite sõber: sellise hullu peaks vähemalt 15 aastaks kinni panema (max 5 asemel). Eriti huvitav tsitaat:

Vahetult enne tragöödiat teatati politseile Toyota juhist, kes rohelist tuld oodates foori taga tukub. Paraku jõudis politsei kohale alles siis, kui sohver oli ärganud ja jalgratturitele otsa sõitnud.

Nii et Politsei ikkagi reageeris. Kahju, et see aega võttis…

Aga fakt on see, et kaks täiesti süütut noort inimest said surma. Taas. Niimoodi me välja suremegi. Mõttetud õnnetused, alkohol, suitsetamine, narkomaania…

Jään huviga asjade käiku jälgima… Mis saab juhist ja mis põhjendusi või vabandusi välja tuuakse.

Delfis ka teemal pikem arutelu.

7.09.09 – Delfi: Traagilise õnnetuse põhjustanud juht jäi magama?

Väljavõte liikluseeskirjast/karistusseadustikust:

Liikluseeskiri

6. peatükk

JUHI ÜLDKOHUSTUSED

§76. Juht ei tohi olla:

1) joobeseisundis. Joobeseisund on vastavalt «Liiklusseaduse» § 20 lõikele 3 alkoholi, narkootilise või psühhotroopse aine tarvitamisest põhjustatud terviseseisund, mis avaldub häiritud või muutunud kehalistes või psüühilistes funktsioonides ja reaktsioonides;

2) sellises haigus- või väsimusseisundis, mis takistab liiklusolude täpset tajumist ning käesoleva määruse nõuete kõrvalekaldumatut täitmist;

3) seisundis, mille puhul alkoholisisaldus ühes liitris juhi väljahingatavas õhus on 0,1 milligrammi või rohkem või mille on põhjustanud alkoholisisaldus juhi veres 0,2 promilli või rohkem.

Karistusseadustiku § 117

Surma põhjustamine ettevaatamatusest

(1) Teise inimese surma põhjustamise eest ettevaatamatusest – karistatakse kuni kolmeaastase vangistusega.

(2) Sama teo eest, kui sellega on põhjustatud kahe või enama inimese surm, – karistatakse kuni viieaastase vangistusega.

8.09.09 – Delfi – “See hull tuleks vähemalt 15 aastaks kinni panna”kommentaariumis käib elav väitlemine selle üle kas magamine rooli taga on normaalne või mitte. Uskumatu, et paljude inimeste jaoks see on normaalne. Mina küll seda meelt ei ole. Võrdsustaks rooli taga magama jäämise ja alkoholijoobes rooli istumise tahtliku tapmisega. Ega keegi ju ei sunni nendel tingimustel rooli taha istuma ja sõitma. Ja nii palju võiks omal oidu peas olla aru saamaks kas ollakse väsinud või mitte. Aga tundub, et eestlase loomuses on ükskõiksus kaasliiklejate suhtes. On suur mina, millele järgneb valgusaastate pikkune vahe ja siis kuskil kaugel on teised liiklejad… muidugi, õnneks, on ka erandeid aga kui vaadata kommenteerivaid inimesi, siis tundub, et erandeid on vähe…

9.09.09 – Delfi – Pärnu õnnetuse põhjustanud mees oli narkojoobes.

…on alust kahtlustada, et Janel on toime pannud esimese astme kuriteo…

Karm… kuid loodetavasti õiglane…

06.10.09  -Delfi – Kaks ratturit surnuks sõitnud mees jäi vahi alla. Miks peakski vahi alt vabastama mõrtsuka?