WordPressi erksamaks

Täna hakkasin töö juures uurima miks blogi nii paganama aeglane on. Klikid lingil ja siis ootad mitu head sekundit enne kui lehe ära laeb. Internetiühenduse kiiruses asi olla ei saa, sest töö juures on see 50Mbit/s, kodus kümme korda väiksem aga mõlemas oli efekt sama. Ja mis ma siis leidsin lisaks andmebaasi optimeerimisele ja muule säärasele. Neid soovitusi on googles ikka hulgim ja näiteks siit leiab mitmeid lehekülgi, kus pakutakse igasuguseid lahendusi välja. Üks soovitustest on avalehel postide arvu vähendamine – oli 12 nüüd on 6. Ongi vähem vanu poste nähtaval 😆 Soovitati paigaldada WordPress Super Cache plugin ja tundub, et ka see aitab päris palju.

Lisaks hakkasin vaatama, et päises eksponeeritavad pildid on oma mahult päris kopsakad. Mõni hetk googeldamist ja leidsin sellise toreda lehe nagu Image Optimizer. Teeb kenasti pildid nii mõõtmetelt kui mahult väiksemaks. Saab pilte vähendada nii veebis, kui ka arvutis programmiga (seda kasutades saab terveid kaustasid töödelda; pidi kuskile mingi vesimärgi panema aga ma pole veel näinud). Saab muidugi tavalist M$ Painti vms programmi kasutades pilti teise formaati, näiteks png või gif salvestada, mis mõnikord aitab pildi mahtu vähendada (mina tahtsin, et mõõtmed jääks samaks), aga see on tülikas. Lisaks laetakse kõik muud pildid kah nüüd minu serverist alla, mitte ei otsita maailma avarustest.

Ja et üldse aru saada kas miskit ei tööta ja mida oleks vaja muuta selleks, et veel paremini töötaks, leidsin sellise lehekülje nagu ismyblogworking.com Näitab ära mis võiks teistmoodi olla ja kus on “pudelikaelad”.

Firefoxile on olemas selline plugin nagu Firebug, mis näitab isegi veel detailsemalt kaua mingit lehe komponenti alla laeti ja seda siis nii HTMLi, javascripti, piltide jms lõikes. Olin sellest varem kuulnud, täna tegin lähemat tutvust ja oli ka sellest kasu. Hea vaadata tegelikult kaua üldse Delfit või Postimeest laetakse ja palju selleks aega/mahtu kulub 😉

Mõnda asja saaks veel muidugi eemaldada aga siis kipub funktsionaalsust kaduma minema (siia lisaks, et Sharethis nimeline plugin, mis tekitab postituse lõppu Share nupukese sai välja vahetatud Addtoany plugina vastu, sest tekitas kah teatavat laggimist; igal lehekülje laadimisel laeti mingit javascripti). WordPressi pluginatest räägitakse maakeeles ka reklaam-turundus.net lehel (enamus neist pluginatest on mul kasutusel).

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.